Претрага:
 

Посета Српске ратне мисије Маунт Вернону

Посета Српске ратне мисије Маунт Вернону

Српска ратна мисија посетила је на Бадњи дан, 6. јануара 1918. године, Маунт Вернон, место починка Џорџа Вашингтона, првог и једног од највољенијих председника Сједињених Држава. Била је то само једна у низу почасти указана српској делегацији током децембра 1917. и јануара 1918. године, поред обраћање пред Сенатом и Представничким домом, посете представничком телу и градоначелнику Њујорка, Конгресу савезне државе Масачусетс итд.

Пригодне говоре над гробницом Џорџа Вашингтона одржали су државни секретар САД, Роберт Лансинг и шеф Српске ратне мисије, Миленко Веснић. У свом обраћању Лансинг је упоредио идеале Џорџа Вашингтона и Карађорђа Петровића, као и борбу два слободарска народа, српског и америчког, за правду и независност. Поздравио је чланове Мисије као ”…представнике храброг народа који је кроз векове одржао своју национални идентитет, упркос турском угњетавању и окорелој мржњи љубоморних суседа”.

Веснић је у дирљивом говору посебно истакао да је ”дух слободе, који је оснажио, уколико није и настао, на бојиштима ваше (америчке) државе, проширио своје благословено семе преко планина и мора”. Нагласио је да су мали и прогоњени народи, међу којима је убројио и српски, пронашли несумњивог пријатеља и заштитника у америчкој нацији.

Из излагања двојице ванвременских и мудрих дипломата, вештих говорника и глобалних визионара, можемо закључити да је српско-америчко савезништво било засновано на вредностима и идеалима. Иако су и тада, као и данас, интереси ти који воде државне одлучиоце, српско-америчко пријатељство потврђује да изузеци од правила ипак постоје.

Поделите на друштвеним мрежама