Претрага:
 

Обележавање Косовског дана у Сједињеним Америчким Државама

Традиционално се у Србији 28. јуна обележава ”Видовдан” као верски и државни празник. Обележава се као дан жалости и дан сећања не српске жртве у ”Косовском боју” 1389. године.

Мало је познато да се овај празник, у част пријатељског српског народа, обележавао и у Сједињеним Америчким Држава. Читав низ манифестација одржавао се током прве половине јуна месеца (Видовдан се тада празновао 16. јуна) на америчком тлу. Крунски догађај организован је 16. јуна у катедрали Светог Јована у Њујорку. Богослужење у катедрали држало је епископално, презбетаријанско и православно свештенство, а процењује се да је служби присуствовало преко 5.000 грађана Њујорка и југословенских исељеника. Проповед је држао Хауард Робинс, духовник катедрале, и један од најискренијих пријатеља Србије током Великог рата. Такође, широм Америке држане су проповеди у част српског народа.

Дан касније, у чувеном њујоршком хотелу ”Валдорф Асторија”, одржан је скуп на коме је присуствовало 3.000 људи. На скупу су говорили помоћник америчког секретара правде, Џејмс Бек, српски посланик у САД, Љубомир Михаиловић, национални секретар Америчког црвеног крста, Стоктон Аксон, и многи други угледници. Аксон је истакао да је ”Црвени крст симбол духа хуманости, а Србија симбол духа слободе.” Телеграм подршке послао је и Томаш Масарик, тада шеф Чехословачког националног комитета, а касније и први председник Чехословачке. Посебно место у свечаности имала је порука Вудро Вилсона, коју је јавно прочитао секретар Аксон:

”Мој драги господине секретаре,

Хоћете ли бити тако добри да испоручите онима који ће се идућег понедељка окупити да прославе српску годишњицу Косовског дана, моју поруку и врло срдачан поздрав, као и да им изразим да искрено ценим ту значајну и велику годишњицу. Борба српског народа за слободу и право као аспирације свих великих словенских народа за признање њиховог националног идентитета и њиховог права на самоопредељење као и слободну политичку акцију, привлаче данас пажњу целога света више него икад и морају придобити симпатије сваког онога који види оно што свакога дана бива се јасније државницима свих народа, да будући светски мир зависи од пристанка народа на судбу која се тиче њихове среће и будућности.” (превод посланика Михаиловића)

Обележавање ”Косовског дана” организовано је и 1920. године. Организатор је била Малвина Хофман, чувена америчка скулпторка и списатељица. Проповед у њујоршкој катедрали пред 5.000 људи, као и две године раније, држао је Хауард Робинс. Приликом богослужења запаљене су и две воштане свеће благословене у косовском манастиру Грачаница. Свештеник је замолио Малвину Хофман, приликом њене посете манастиру, да прихвати свеће као ”знак захвалности деце Косова, које је од глади спасила америчка кантина”.

Поделите на друштвеним мрежама