Претрага:
 

Обележавање Дана независности САД у Вашингтону и на Крфу

Од 1776. године и усвајања ”Декларације независности” на Другом Континенталном конгресу, 4. јул се у Сједињеним Америчким Државама обележава као ”Дан независности”. За грађане САД, 4. јул је један од најважнијих дана у години, дан када кроз песме, ватромет, параде и прославе до изражаја долазе патриотска осећања и љубав према домовини.

Дан независности је национални празник који се обележавао и за време ратова. Тако је било и 1918. године. Влада САД је упутила позив савезницима и подјармљеним народима који се боре за слободу и независност, да заједно са америчким државницима и грађанима присуствују свечаности обележавања овог празника на Капитолу. Према речима српског посланика у Вашингтону, Љубомира Михаиловића, српска и југословенска делегација су имале централно место на прослави. Била је то идеална прилика за пружање захвалности америчкој влади и америчким грађанима за сву помоћ и подршку током ратног периода. Вијорење југословенске заставе на Капитолу симболизовало је искрено пријатељство српског и америчког народа, али и свеукупност тежњи Југословена ка стварању заједничке државе.

Посебну свечаност поводом Дана независности Влада Краљевине Србије организовала је на Крфу. Овај празник прослављен је богослужењем и молитвом, а обележавању 4. јула присуствовали су председник Министарског савета, чланови кабинета, представници дипломатског кора, као и представници грчке и јеврејске заједнице.

Поделите на друштвеним мрежама