O projektu

Obeležavanje godišnjica rođenja ili smrti znamenitih ličnosti iz domaće ili inostrane istorije, zatim važnih događaja, veličanstvenih pobeda ili slavnih poraza, poslednjih godina je postala učestala praksa. Takva praksa je, odista,  važna, bilo da imamo linearno ili ciklično shvatanje istorije ili pak, prema rečima koje se pripisuju Marku Tvenu, smatramo da se ona rimuje. Trideset i treći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Hari Truman, zaključuje da u budućnosti nema ničega novog, osim istorije koju ne poznajemo. Međutim, istorija ima fundamentalnu vrednosti samo ukoliko možemo da je razumemo i iz nje učimo.

            Projekat „Naša Priča – Srpsko-američki odnosi kroz vekove: kako upotrebiti istoriju za izgradnju bolje budućnosti?“ uključuje napore usmerene ka obeležavanju 136 godina od uspostavljanja odnosa između dve države, 100 godina od uspostavljanja prvog vojnog savezništva, ali i ka produbljenom razumevanju zajedničke istorije i ’upotrebe’ istorijskih lekcija u izgradnji svetlije budućnosti. Aktivnosti na projektu obuhvataju seriju predavanja i radionica u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Vrnjačkoj banji, Šapcu, Vršcu i drugim gradovima u Srbiji, zatim, međunarodnu konferenciju o srpsko-američkim odnosima, izložbu istorijskih fotografija, objavljivanje stručne publikacije na čijoj će izradi učestvovati studenti beogradskog univerziteta i Univerziteta Klemson iz Južne Karoline i druge događaje. Krunska aktivnost na projektu predstavlja izrada web prezentacije sa ciljem korišćenja iste kao centralnog mesta informisanja o istorijatu i savremenim srpsko-američkim odnosima.

            Podstrek za osmišljavanje ovakvog projekta pružilo nam je istraživanje stavova studenata o Sjedinjenim Američkim Državama sprovedeno tokom novembra i decembra 2017. godine na osam univerziteta u Srbiji. Jedan od rezultata pokazao je da 79,9% studenata u Srbiji smatra da su Srbija i SAD kroz istoriju imali pretežno neprijateljske odnose. Iako je razumljivo da na ovakav stav dobrano utiču veoma gorka sećanja iz skorije prošlosti, jaz između stavova studenata i istorijskih činjenica koje govore u prilog tome da su odnosi u većem delu istorije bili prijateljski definitivno nije dobar. Sa druge strane, dobro je poznato da takav jaz postoji i u zapadnim javnim mnjenjima, gde se zaboravlja na važnu ulogu Srbije i srpskog naroda u brojnim istorijskim događajima u kojima smo bili saveznici, među kojima su partnerstva u svetskim ratovima najvažnija.. Imajući sve pomenuto u vidu, verujemo da je osvetljavanje celokupnog istorijata odnosa Srbije i SAD opravdan i važan poduhvat. Posebnu pažnju zavređuje odnos između dve države za vreme Prvog svetskog rata kada su oni, prema mišljenju istraživača, bili na vrhuncu.

            Web portal:” nasa-prica.rs” početno će obuhvatati pregled odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država tokom od 2. aprila 1917. godine, kada SAD istupaju na svetsku pozornicu i ulaze u Prvi svetski rat, do 28. juna 1919. godine i potpisivanja Pariskog mirovnog sporazuma. Vremenom će se opseg portala širiti i u krajnjoj instanci obuhvatiti celinu srpsko-američkih odnosa. Želimo da izgradimo portal koji će postati centralno mesto informisanja o odnosima dve države, ali i polazno mesto svih istraživača zainteresovanih za ovu oblast.

            Projekat realizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative iz Beograda i Centar za studije SAD Fakulteta političkih nauka, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.