O projektu

Обележавање годишњица рођења или смрти знаменитих личности из домаће или иностране историје, затим важних догађаја, величанствених победа или славних пораза, последњих година је постала учестала пракса. Таква пракса је, одиста,  важна, било да имамо линеарно или циклично схватање историје или пак, према речима које се приписују Марку Твену, сматрамо да се она римује. Тридесет и трећи председник Сједињених Америчких Држава, Хари Труман, закључује да у будућности нема ничега новог, осим историје коју не познајемо. Међутим, историја има фундаменталну вредности само уколико можемо да је разумемо и из ње учимо.

            Пројекат „Наша Прича – Српско-амерички односи кроз векове: како употребити историју за изградњу боље будућности?“ укључује напоре усмерене ка обележавању 136 година од успостављања односа између две државе, 100 година од успостављања првог војног савезништва, али и ка продубљеном разумевању заједничке историје и ’употребе’ историјских лекција у изградњи светлије будућности. Активности на пројекту обухватају серију предавања и радионица у Београду, Нишу, Новом Пазару, Крагујевцу, Новом Саду, Врњачкој бањи, Шапцу, Вршцу и другим градовима у Србији, затим, међународну конференцију о српско-америчким односима, изложбу историјских фотографија, објављивање стручне публикације на чијој ће изради учествовати студенти београдског универзитета и Универзитета Клемсон из Јужне Каролине и друге догађаје. Крунска активност на пројекту представља израда wеб презентације са циљем коришћења исте као централног места информисања о историјату и савременим српско-америчким односима.

            Подстрек за осмишљавање оваквог пројекта пружило нам је истраживање ставова студената о Сједињеним Америчким Државама спроведено током новембра и децембра 2017. године на осам универзитета у Србији. Један од резултата показао је да 79,9% студената у Србији сматра да су Србија и САД кроз историју имали претежно непријатељске односе. Иако је разумљиво да на овакав став добрано утичу веома горка сећања из скорије прошлости, јаз између ставова студената и историјских чињеница које говоре у прилог томе да су односи у већем делу историје били пријатељски дефинитивно није добар. Са друге стране, добро је познато да такав јаз постоји и у западним јавним мњењима, где се заборавља на важну улогу Србије и српског народа у бројним историјским догађајима у којима смо били савезници, међу којима су партнерства у светским ратовима најважнија.. Имајући све поменуто у виду, верујемо да је осветљавање целокупног историјата односа Србије и САД оправдан и важан подухват. Посебну пажњу завређује однос између две државе за време Првог светског рата када су они, према мишљењу истраживача, били на врхунцу.

            Wеб портал:” nasa-prica.rs” почетно ће обухватати преглед односа Србије и Сједињених Америчких Држава током од 2. априла 1917. године, када САД иступају на светску позорницу и улазе у Први светски рат, до 28. јуна 1919. године и потписивања Париског мировног споразума. Временом ће се опсег портала ширити и у крајњој инстанци обухватити целину српско-америчких односа. Желимо да изградимо портал који ће постати централно место информисања о односима две државе, али и полазно место свих истраживача заинтересованих за ову област.

            Пројекат реализују Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе из Београда и Центар за студије САД Факултета политичких наука, уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.