Претрага:
 

Николај Велимировић

Николај Велимировић је рођен 05. јануара 1881. године у селу Лелић, недалеко од Ваљева. Након завршене средње школе у Ваљеву, одлази на београдску Богословију, где се истакао као изврстан студент. Иако је по завршетку добио посао учитеља у ваљевској школи, његове амбиције биле су знатно веће. Жеља за студирањем у иностранству му се остварила када је добио стипендију за даље школовање у Швајцарској, где је одбранио два доктората, један из теологије у Берну, а други из философије у Женеви.

Николај Велимировић

Николај Велимировић

Недуго затим вратио се у Србију, где је 1909. године оболео од дизентерије, а након прележане болести одлази у манастир Раковица где се пред крај децембра исте године замонашио. Аутор је бројних дела међу којима се издвајају „Индијска писма“, „Вера и нација“, „Србија је мала Америка“, „Место Србије у светској историји“, „Изнад Истока и Запада“.

Запажена је остала његова улога у Великом рату. Априла месеца 1915. године, Српска влада га је упутила из Ниша у Америку и Енглеску, где је боравио пуне четири године, у циљу рада на „српској и југословенској ствари“. У ту сврху одржао је бројна предавања. Августа 1915. године на великом збору у Чикагу објединио је и придобио за програм Југословенског одбора велики број народа и свештенства, како православног тако и римокатоличког, унијатског и протестантског.

Још чувенији је његов говор пред британским краљем Џорџом V у катедрали св. Павла, одржан 28. јуна 1916. године, када је позвао Европу „да врати Србији дуг“. Резултат је био велики број добровољаца који су отишли из Америке да, раме уз раме са српским војницима, ратују на Солунском фронту.

С тим у вези, наводи се да је један високи званичник британске војске изјавио како је Николај био „трећа армија на страни Србије“. Николај је био члан ратне делегације Србије у САД која је послата децембра 1917. године.

За време II светског рата нацисти су га ухапсили и одвели у злогласни логор Дахау 1943. године, где је боравио све до пред крај рата. Након ослобођења од стране савезника, владика Николај Велимировић се враћа се Америку. Преминуо је 18. марта 1956. године у Пенсилванији.

Поделите на друштвеним мрежама