Претрага:
 

Јелена Лозанић Фротингам

Јелена Лозанић Фротингам је рођена 1885. у Београду. Долази из угледне породице, отац Сима био је научник и први ректор Београдског универзитета, председник Краљевске академије наука, министар иностраних дела и привреде и дипломата. Мајка Станка бавила се добротворним радом и потиче из породице Вучић–Перишић.

Јелена Лозанић Фротингам

Јелена Лозанић Фротингам

Пре рата била је секретар Српског женског народног савета и учествовала је на конгресима Међународног савета жена у Копенхагену 1910. и Стокхолму 1911. године. Са добротворним радом почиње током Балканских ратова, радећи у прихватилишту за ратну сирочад ,,Света Јелена“. У међувремену је завршила курс за болничарке при Колу српских сестара и помагала у нези рањеника у санаторијуму ,,Врачар“.

Током Великог рата Јелена Лозанић Фротингам, као представник Црвеног крста Србије, путује у оквиру  хуманитарне мисије за САД и Канаду како би прикупила средства за помоћ српским војницима и становништву. Тамо ће управљати ,,Америчким одбором за помоћ Србији“ састављеном махом од наших исељеника и Американаца добре воље спремних да помогну малом народу уплетеном у Велики рат. Организовала је радионице у којима су Американке и Канађанке шиле завоје и одећу за српске рањенике и избеглице, гостовала је као предавач на колеџима, у женским клубовима, итд. Успела је чак да дође и до бившег председник Теодора Рузвелта и неких сенатора, гувернера и свештеника који су донирали новац за Србију. У Америци се увек јавно појављивала одевена у народну ношњу битољског краја и била је присутна и током излагања Вилсонових ,,14. тачака“ у Конгресу заједно са својим оцем. За своје заслуге одликована је орденом Белог орла и Светог Саве вишег степена.

Јелена Лозанић Фротингам наставља са послом који је најбоље познавала и након рата. Остаје у Америци како би прикупљала помоћ за сирочад и ратне инвалиде. У то време, упознаје и Џона Фротингама чија искрена љубав према српском народу изражена кроз године добротворног рада бива крунисана браком са Јеленом Лозанић 1921. године. Брачни пар ће добити ћерку Ану и живеће на југу Француске до Џонове и смрти Симе Лозанића 1935. године. Јелена потом одлази назад у Америку где ће је сачекати Други светски рат током кога ће такође бити активна у оснивању ,,Одбора америчких пријатеља Југославије“ из кога ће се касније развити ,,Уједињени југословенски фонд за помоћ“. Јелена Лозанић Фротингам до краја живота била је предана својој мисији. Преминула је 6. фебруара 1972. године у Француској.

Поделите на друштвеним мрежама