Сима Лозанић

Сима Лозанић је рођен 8. марта 1847. године у Београду. Основну и средњу школу завршио је у граду рођења, а потом је уписао права на Великој школи. По завршетку студија права, Лозанић одлази у Швајцарску, те у Цириху студира хемију, где је и докторирао 1870. године. Након одбрањеног доктората враћа се у Београд где од 1872. године предаје на Великој школи, све до 1894. када први пут долази на политичку функцију, као министар привреде у влади Ђорђа Симића. Лозанић је обављао и дужност министра иностраних дела у два наврата, 1894. године и од 1902-1903. године.  Носилац је бројних важних функција И признања: први је ректор Универзитета у Београду, члан Српског ученог друштва, Српске краљевске академије, председник Српског хемијског друштва, председник спрског комитета за помоћ избеглицама, посланик српске владе у Лондону.

Посебна част указана Сими Лозанићу било је његово именовање за члана ратне делегације у Сједињеним Америчким Државама  1917. године, у којој су поред њега били Николај Велимировић, Миленко Веснић, генерал Михајло Рашић и други. Делегација је ступило на тло САД 20. децембра 1917. године и боравила је у овој држави до половине фебруара 1918. године. Њих је лично примио председник САД Вудро Вилсон. Циљ мисије био је да упозна надлежне у САД са значајем Балканског фронта, стањем и потребама војске и српским ратним циљевима.

Занимљив је податак да је његова ћерка Јелена Лозанић Фротингем била удата за Џона Фротингема, једног од највећих америчких донатор у Србији током И светског рата.

 Као министар привреде и министар иностраних дела, својим дипломатским и политичким радом, Сима Лозанић је дао значајан допринос унапређењу привреде, индустрије, политике, културе и науке у Србији. Делећи судбину свог народа и државе, био је активно укључен и у све ратове свог времена, где је коришћена његова стручност, а касније ауторитет и политичко искуство. Сима Лозанић преминуо је 7. јула  1935. године  у 88. години живота.