Посета Српске ратне мисије Маунт Вернону

Српска ратна мисија посетила је на Бадњи дан, 6. јануара 1918. године, Маунт Вернон, место починка Џорџа Вашингтона, првог и једног од највољенијих председника Сједињених Држава. Била је то само једна у низу почасти указана српској делегацији током децембра 1917. и јануара 1918. године, поред обраћање пред Сенатом и Представничким домом, посете представничком телу и градоначелнику Њујорка, Конгресу савезне државе Масачусетс итд.

            Пригодне говоре над гробницом Џорџа Вашингтона одржали су Државни секретар САД, Роберт Лансинг и шеф Српске ратне мисије, Миленко Веснић. У свом обраћању Лансинг је упоредио идеале Џорџа Вашингтона и Карађорђа Петровића, као и борбу два слободарска народа, српског и америчког, за правду и независност. Поздравио је чланове Мисије као ”…представнике храброг народа који је кроз векове одржао своју национални идентитет, упркос турском угњетавању и окорелој мржњи љубоморних суседа”.

            Веснић је у дирљивом говору посебно истакао да је ”дух слободе, који је оснажио, уколико није и настао, на бојиштима ваше (америчке) државе, проширио своје благословено семе преко планина и мора”. Нагласио је да су мали и прогоњени народи, међу којима је убројио и српски, пронашли несумњивог пријатеља и заштитника у америчкој нацији.

            Из излагања двојице ванвременских и мудрих дипломата, вештих говорника и глобалних визионара, можемо закључити да је српско-америчко савезништво било засновано на вредностима и идеалима. Иако су и тада, као и данас, интереси ти који воде државне одлучиоце, српско-америчко пријатељство потврђује да изузеци од правила ипак постоје.