Едвард Хаус

Амерички дипломата Едвард Хаус рођен је 26. јула 1858. године у Хјустону у америчкој савезној држави Тексас. Потекавши из финансијски добростојеће породице, Хаус је похађао приватне школе пре него што је 1880. године, након очеве смрти, преузео вођење породичног посла и увећао своје богатство.

Политиком почиње да се бави 1892. године када, на савезним изборима, даје подршку тадашњем гувернеру Тексаса. Након изборне победе кандидата којег је подржао као знак захвалности добија почасну титулу пуковника, да би се и наредних неколико година ангажовао у кампањи за гувернера Тексаса и то као саветник неких од кандидата. У политику на државном нивоу улази 1912. године као активни заговорник председничке кандидатуре Вудроа Вилсона. Након Вилсонове победе, пуковник Хаус постаје његов најважнији саветник иако није обављао званичну функцију у оквиру администрације. Две године касније, почетком 1914. године, одлази у своју прву дипломатску мисију у Европи како би покушао да умири растуће тензије између европских држава. Европу је посетио и у периоду између почетка Првог светског рата и америчког уласка у исти како би покушао да посредује између зараћених страна. Од 1917. године па до краја Великог рата био је ангажован на усклађивању америчких и ратних потреба савезника.

Боравећи у Европи, пуковник Едвард Хаус је, за разлику од својих сународника у Сједињеним Државама, имао прилику да на основу личног искуства донесе суд о моралности и оправданости борбе и једне и друге стране. Верује се да је на основу његовог мишљења председник Вилсон почео да мења курс америчке спољне политике у току Првог светског рата што је на крају довело до учешћа САД у ратним операцијама. Такође, Хаус је допринео борби против пропаганде коју су водиле Немачка и њени савезници. Захваљујући његовом, али и ангажовању српске дијаспоре у Америци и деловању српске мисије 1917. и 1918. године, Србији је 1917. године одобрен први кредит од стране Сједињених Држава и то у износу од 3 милиона америчких долара, да би наредне године уследила још три кредита од по 3 милиона долара. Крајем 1918. године, захваљујући предлогу пуковника Хауса, Србији се одобрава још једна позајмица, али овог пута у износу од 35 милиона америчких долара. Новац који је Србија током овог периода добила од Сједињених Америчких Држава искоришћен је како би се обновила разорена земља, прехранили њени становници, излечили рањеници и пружила помоћ ратним инвалидима и заробљеницима.