Анте Трумбић

Анте Трумбић је рођен 27. маја 1864. године у Сплиту. Имао је једну од кључних улога у стварању Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. Трумбић улази у политички живот 1895. за време аустријске власти у Далмацији, прво као члан далматинског Сабора, а затим и хрватски представник у Рајхсрату, парламенту Аустрије у Бечу. За градоначелника свог родног Сплита бива изабран 1905. године. Као поборник јужнословенског јединства, противио се централној цасркој власти и залагао за уједињење Далмације и Хрватске – Славоније као засебних крунских земаља. Могло би се рећи да су његов циљ биле умереније реформе, али не нужно и разбијање Хабсбуршке монархије.

Радикалнији став југословенског националисте развија након Сарајевског атентата. По избијању рата, са групом истомишљеника, махом Хрвата, прелази у Рим, а потом у Париз где оснива и стаје на чело Југословенског одбора 30. априла 1915 године. Ова организација чије седиште је убрзо премештено у Лондон, окупљала је јужнословенске политичаре из Аустроугарске са циљем стварања јединствене државе Јужних Словена. То су намеравали да остваре придобијањем подршке Западних савезника али и преговорима о уједињењу са председником српске владе Николом Пашићем. Њихов договор садржан је у Крфској декларацији од 20. јула 1917. године која је предвиђала стварање заједничке државе, уједињењем Краљевине Србије и јужнословенских територија Аустроугарске под круном Карађорђевића.

У новој држави Трумбић постаје министар спољних послова у влади радикала Стојана Протића и представља нову државу на мировној конференцији у Паризу. На истој позицији учествује у преговорима са Италијом у Рапалу, новембра 1920. године, када је решавано питање Ријеке. Убрзо подноси оставку на министарско место, одбијајући да подржи Видовдански устав.

Трумбић је био противник централизма Краља Александра Карађорђевића и заузимао се за федералистичко уређење. Остатак политичке каријере провешће као представник искључиво хрватског народа и промениће неколико странака. У једном периоду сарађује и са Стјепаном Радићем и његовом Хрватском републиканском сељачом странком али га напушта након Радићевог компромиса са круном и уласка у владу. Након атентата на Радића и увођења краљеве диктатуре пензионише се и повлачи из бављења политиком иако је и током наредне деценије имао јавних иступа. Тридесетих година близак је Влатку Мачеку и формално постаје члан Хрватске сељачке странке. Трумбић 1932. године саставља текст резолуције познате као ,,Загребачке пунктуације“  у којој осуђује централистичко уређење Југославије и српски хегемонизам, те се залаже за хрватску индивидуалност у оквиру сложене државе. Текст резолуције потписао је и главни усташки идеолог Миле Будак. Умире 17. новембра 1937. године у Загребу.